"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

tisdag 5 juli 2011

Ekologiska babykläder från HM!



Åh.. Är de inte helt underbara? Ekologisk body med tillhörande velourbyxa från HM. Köpte settet för ett par veckor sen när ett par kompisar till mig och Jeppe fick en liten pojke. Det är den allra minsta storleken till nyfödda bäbisar! :) Visst är den supergullig!


För er som inte redan visste det så har de jättemycket ekologiska kläder på HMs babyavdelning! Det är ju så att det är som farligast för oss människor att bli utsatta för miljögifter när vi är små. Allra mest när vi fortfarande ligger inne i mammas mage (då behöver man ju inga kläder, men mamman måste tänka på vad hon stoppar i sig), och dels hela barndomen.


Man tänker ju inte direkt på det, men det kan finnas ganska mycket miljögifter i kläder. Dels rester av bekämpningsmedel i själva bomullen, dels miljöfarliga färgningsmedel, och värst av allt; de bromerade flamskyddsmedlen som finns i nästan alla textilier idag. De tillsätts för att kläderna som redan är fulla av gifter inte ska vara så lättantändliga. Alltså för att de inte ska börja brinna så lätt. De bromerade flamskyddsmedlen är så kallade POPs (persistenta organiska miljögifter), vilket betyder att de är oerhört svårnedbrytbara i naturen. Det är oklart vilken direkteffekt de har på oss människor, men jag tror ju inte att den är bra precis.


Och visst man äter ju inte kläder, men man har de tätt inpå sitt största organ; huden. Huden tar upp ämnen från sin omgvning och på så sätt kan miljögifterna ta sig från dina kläder och in i din kropp. Sedan lagras det flesta där tills du dör (iallafall de långlivade). Vissa blir inte sjuka av dem. Vissa blir det. Det gäller alla miljögifter vi får i oss genom luft, mat och genom huden. Den vanligaste sjukdomen som miljögifter orsakar människor är cancer.


Därför kan det vara en idé att köpa ekologiska kläder (särskilt till barn!) och om du inte köper ekologiska så tvätta dem alltid en gång innan du använder dem! Och använd ett miljömärkt tvättmedel och sköljmedel eller tvättnötter.


Värt att notera är att flamskyddsmedel inte bara finns i textilier, utan även är mycket vanligt i datorer och mobiler och annan elektronik. Finns även i möbler osv. Ja det är nog lättare att göra en lista över vad det inte finns i.. :(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar