"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

torsdag 25 februari 2010

Sopsortering? Självklart!


Jag hoppas att ni läsare redan sopsorterar så mycket ni kan. Men om ni inte gör det så läs detta inlägg noga. I lägenheten där vi bor har vi inte mycket till sopsortering. Det är kompost och brännbart. Så därför har jag gjort min egen lilla sopstation. Nu kanske ni tycker att det låter jobbigt? Men det är det inte. Faktum är att man slipper gå ut med soporna lika ofta. Ungefär en gång i månaden åker jag iväg till återvinningscentralen och slänger mina små sopor. Kompost blir förståss ett par gånger mer. Men den har jag ju utanför dörren så det gör inget.

Under vasken har jag en papperspåse för pappersförpackningar, en plastpåse för plast, en låda för aluminium, en påse för batterier och glödlampor, en papperspåse för kompost, en plastpåse för brännbart och glaset får stå där det får plats. Sedan har jag en fin pantpåse för pantflaskor i städskrubben och en pappersinsamling i form av en gammal skokartong under skrivbordet. Man tager vad man haver!


Varför är det så viktigt att vi sopsorterar då? Jo för att då kan vi ta vara på "soporna" och använda dom på nytt. "Ingenting försvinner, men allting sprider sig" brukade min gamla biologilärare mässa på lektionerna. Och han har så rätt. Det vi tror att vi blir av med genom att slänga i brännbart, kommer tillbaka och biter oss i rumpan.

Låt oss säga att du slänger ett kvicksilverbatteri i soppåsen. Det hamnar då så småningom i kommunens förbränningsstation, där det förångas och hamnar via skorstenarna ute i luften. Så småningom faller det ner på marken, kanske i skogen. I marken fastnar kvicksilvret på hummusämnen som transporterar det med hjälp av nederbörd och vattendrag till en liten näringsfattig sjö. Väl i sjön omvandlas kvicksilvret av mikroorganismer på bottnen till en farligare förening, metylkvicksilver. Denna förening kan tas upp av små organismer och börjar då vandra i näringskedjorna. Större organismer äter upp dom små organismerna och höga halter av kvicksilverhalter lagras i den gädda som du kanske några år senare ska äta till kvällsmat.

Vi kan inte springa ifrån våra sopor. Vi måste börja tänka på att allt vi slänger tar vägen någonstans. Det upphör inte att existera för att vi slänger det i soporna. Inte heller i toaletten där många häller ut gifter och miljöfarliga ämnen. Det enda som ska följa med toalettvattnet är det som kommer från vår ända!

Förutom att sortera sina sopor ska man också tänka på att slänga sparsamt.

  • Om du har storrensning i garderoben så kan du skänka dina kläder till klädinsamlingar.

  • Har du storrensning bland prylar och bråte i huset så kan du skänka alltihop till loppis eller anordna din egen.

  • Pantflaskor pantar du och lägger alla pengar du får i en burk som du sedan kan göra något kul för!

  • Vissa saker kan man återanvända genom att använda dom till det som dom inte är gjorda för.

  • Släng inte maten som blir över utan spara det i matlådor som du kan ha med dig på jobbet. Eller plocka fram hela veckans matlådor på söndagskvällen och ha en så kallad restbuffé.

Ja det finns massvis med tips! Men nu får det vara slutpredikat för idag så ni inte tröttnar ur helt. Iväg och bygg sopstationer med er nu! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar