"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

onsdag 10 februari 2010

Miljövänlig och hälsosam tandkräm


Idag vill jag presentera min tandkräm Kingfisher. För ett halvår sen frågade jag min tandläkare vad han tyckte om miljövänliga tandkrämer. Och han hade inte så mycket erfarenhet av dom men han höll med om att vanliga tandkrämer inte är så bra varken för oss själva eller för miljön. Det enda han höll fast vid var att den måste innehålla fluor. Och då hittade jag den här naturliga tandkrämen som smakar mint och innehåller fluor. Den kostar 49 kr för 100 ml. Den innehåller inga färgämnen, aromämnen, sötningsmedel eller konserveringsmedel. Den är inte testad på djur och innehåller inga animaliska produkter. Och den är fri från genmodifierade varor. Jag har nu använt den i ett halvår och gick till tandläkaren för kontroll av tänderna och han gav den mycket väl godkänt.

För er som inte gillar mint finns den med fänkålsmak också. Och i ett annat miljövänligt märke; Urtekrams tandkrämsserie finns det tandkrämer i många olika smaker. Aloe vera, fänkål, eukalyptos, mynta och grönt te, mynta, tea tree och barntandkräm. Dessa är dock utan fluor. Men dom innehåller inget natriumsulfat som gör att tandkrämen löddrar. Anledningen är att natriumsulfat är cancerframkallande och kan gå via tandköttet direkt ut i blodomloppet. Och dom är gjorda på enbart naturliga ingredienser. 40 kr för 75 ml.

Alla dessa tandkrämer hittar du på http://www.jordklok.se/

Tänk på att inte ta mer tandkräm än du behöver! Då både räcker den längre och du sparar miljön. Man behöver inte en tjock korv som löper längs med hela tandborsten, då spottar du ju ändå bara ut det mesta. Det räcker med en liten klutt längst ut på spetsen. Eller ett tunt lager längs hela tandborsten.

Forskare råder alla att undvika tandkrämer som innehåller TRIKLOSAN (bl a Pepsodent och Colgate). Det är ett bakteriedödande ämne som ska motverka tandköttsinflammation. Men dels dödar det dom bra bakterier som munnen behöver och dels bildar det, det giftiga ämnet kloroform när det blandas med dricksvatten som är klorerat. (Allt dricksvatten är klorerat för att vara fritt från bakterier och annat). Och detta kan leda till depression, leverproblem och cancer. Triklosan har återfunnits i reningsverk, fiskar och bröstmjölk.

Parabener är vanliga konserveringsmedel i tandkrämer som är misstänkt miljöfarliga.

Bara i Sverige använder vi runt tre miljoner liter tandkräm per år, vilket betyder att om du byter till en miljövänlig tandkräm och reducerar din användning så förbättrar du både din egen hälsa och miljön!

1 kommentar:

  1. bra info!!!peppar för detta!många bäckar små!

    SvaraRadera