"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

måndag 8 februari 2010

Ekosmarta shoppingbagar!



I förra veckan inhandlade jag två sjukt snygga shoppingbagar som jag ska ha både när jag shoppar på stan och när jag handlar mat. Dom är precis som en vanlig plastpåse fast i nån slags tygaktigt material. Dom på bilden är rosa men jag köpte krämfärgade. Finns i massa olika färger och mönster.

Hållbara, snyggare än vanliga plastpåsar och definitivt mer miljövänliga. Tänk vad många småpåsar man får när man shoppar på stan, som är för små för att duga som soppåsar. Istället för att samla på dig en massa onödiga sådana så tar du istället allt i din lilla tygbag. Och jag vet inte hur det är för er, men vår pås låda är iallafall överfull och exploderar varje gång man drar ut den. Ska bli så skönt att slippa det. Och när alla dom påsarna till sist har försvunnit så finns det ju faktiskt ekologiska soppåsar som man kan köpa på rulle och använda istället.


T ex dom här från Biobag. Finns i 14, 25 eller 30 pack. 10, 20 eller 30 liter. Mellan 29 och 42 kr. Dom är baserade på förnyelsebara råvaror och är 100% biologiskt nedbrytbara. Lägger man dom i en kompost ska dom tydligen brytas ner på mellan 10-45 dagar. Men dom går ju bra att använda även till det som inte ska komposteras! Dom har dessutom hundbajspåsar för er som är hundägare. Själv använder jag dom till att samla upp presenterna som Daisy lämnar i kattlådan med. Perfekt storlek och som sagt miljövänliga.


Plastpåsarna från Biobag kan du köpa bl a på min favoritsida http://www.jordklok.se/
och likaså shoppingbagarna på bilden. Själv hittade jag mina på Akademibokhandeln, men dom finns i var och varannan affär i olika utförande. Dom på bilden kostar 79 kr. Mina kostade 69 kr.

Som avslutning kommer här lite kalla fakta om plastpåsar:
  • Kina har redan förbjudit affärer att dela ut gratis plastpåsar och Norge och Australien överväger just nu att göra samma sak.
  • Enligt FN:statistik förbrukar världen ca 1000 miljarder plastpåsar per år.
  • Varje påse används i genomsnitt i 12 minuter.
  • 90 % av soporna i havet är plast.
  • Minst 100 000 valar, sälar, fåglar och andra havsdjur blir dödade av plastsopor i havet varje år.
  • När djuren dör upplöses kropparna i vattnet, men det gör inte plasten.

Ett sista tips är att tänka på plastpåsar när du köper frukt! Köper du bara EN citron så behöver du ingen plastpåse. Jag brukar ha som regel att köper jag tre eller mindre av en frukt eller grönsak så tar jag ingen påse.

Så ut och fixa er en shoppingbag nu folks!

4 kommentarer:

  1. varför köpte du inte dem rosa?? dem var ju fina!!
    Ida

    SvaraRadera
  2. jag tyckte inte att dom matchade mina kläder.. ;)

    SvaraRadera
  3. Jag kan glatt meddela att jag faktiskt lyckats bli av med plastpåseberget under diskbänken. Man får ligga i och helt enkelt vänja sig vid att vägra plastpåse. Skrev om det här

    Jag har själv en grön Baggu och älskar den! Jag har den hoprullad i handväskan lätt att plocka fram vid varje tillfälle när jag vägrar plastpåse.

    Kul blogg, förresten!

    SvaraRadera