"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

söndag 3 mars 2013

Dag 2 på studieresan. OKQ8 Häggvik och Sundbybergs avfallssystem!


Dag 2 började vi också på centralen i Sthlm där vi tog pendeln ut till Häggvik (en förort till Sthlm) och besökte en OKQ8 mack som tänkt till lite extra när det gäller miljön. För det första hade de byggt stommen på byggnaden i trä istället för stål för att spara in på icke förnyelsebara material. Sedan har de sedumtak (grästak) för att hjälpa till att reglera temperaturen i byggnaden. Den isolerar på vintern och håller kylan på sommaren. De har också solfångare och solceller på taket. Solcellerna får de el ifrån och solfångarna värmer upp vattnet.


Regnvattnet som kommer på taket samlas upp, renas och värms av solfångarna. Sedan används det i biltvätten. I biltvätten används endast svanenmärkta tvättmedel och kemikaler. Den automatiska biltvätten kan ta 4 bilar på en gång. Man kör in och lägger växeln i friläge och så dras bilen framåt genom de olika stationerna. Tvätten tar bara 4 minuter. De återvinner mycket av vattnet och har ett eget reningsverk innan de släpper iväg vattnet till det komunala reningsverket. Det går åt 1/5 så mycket vatten per bil som i en vanlig biltvätt. Och den drar hälften så mycket energi.


Även i tvätta själv hallen får bara de svanenmärkta produkterna användas. Man får alltså inte ha med sig några egna.


Man kan tanka både etanol, biogas och gratis el på macken. Den högra bilden visar en parkeringsruta för elbilar som är specialbyggd med gräs och en slags armering som samlar upp läckage från bilen när den står parkerad, så att det inte rinner ner i avloppet eller grundvattnet.

Efter det tog vi pendeln till Sundbyberg där vi käkade lunch. Sen tog vi tunnelbanan bort till en annan del av Sundbyberg som heter Rissne och där kommunhuset ligger. Där träffade vi Emma Holmlund som är en föredetta student på mitt program. Hon jobbar nu med avfallsfrågor på kommunen. Hon berättade många intressanta saker för oss. T ex har hon designat en holk för batterier, småelektronik och glödlampor som heter EL-in som placerats ut över hela Sundbyberg.

Hon berättade också att de hade vaccumsoptunnor i stan där folk fick slänga sina sopor. De sugs sedan ner genom rör i marken och hamnar på ett uppsamlingställe. Detta för att spara in på transporter. De har även avfallskvarnar där det går ett separat rör från avfallskvarnen till en tank som sedan töms och fraktas iväg för att bli biogas. Hon berättade att 1 ton matavfall blir så mycket biogas så att man kan köra 1000 km med en vanlig personbil. Hon ville även att vi skulle sprida att förpackningar som inte sköljs av från matrester osv inte går att återvinna. Så snälla skölj av förpackningarna! Annars kan ni lika gärna slänga dom på brännbart direkt.


Sedan tog jag tunnelbanan in till Sthlm igen och hälsade på en kompis lite snabbt på Åhléns och sen åkte jag hem med brorsan som varit inne o shoppat. Hemma (hos brorsan) väntade katterna troget i sängen. :)


Äntligen fick jag lite tid över att mysa med den här lilla godingen också!

1 kommentar:

  1. Fullproppade dagar , förstår att du blir trött.
    Men väldigt intressant ! Mamma

    SvaraRadera