"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

söndag 3 mars 2013

Dag 1 på studieresan. Lantmännen agroetanol och Linköpings kraftvärmeverk!


Nu är vi framme i Valga/Estland! Jag har inte haft nått internet förrän idag eftersom brorsan precis flyttat till hus och inte hunnit fixa internet där än. Så nu får jag uppdatera lite i efterhand dag för dag.

I torsdags började vår resa och vi startade från Sthlm central och åkte tåg till Norrköping där vi besökte Lantmännen Agroetanol. Det är en anläggning som producerar etanol huvudsakligen från vete. Det som är bra med den här etanolen är att det bildas en biprodukt som heter DDGS som sedan används som djurfoder till kor. Då tar man ju vara på mer av råvaran och det är ju bra. Just den här etanolen hade 70 % mindre växthusgasutsläpp i produktionen om man jämför med bensin, vilket också är väldigt bra.

Jag är inte så förtjust i etanol som bränsle eftersom det går åt mycket fossila bränslen för att odla fram grödorna och sen behöver vi de grödorna som mat till människor och djur i första hand, istället för att göra bränsle av dom. Men ska man köra på etanol så känns ju just den här etanolen bätrre än andra iallafall. Men nu kan man ju inte välja vilken man vill ha antar jag, men 40 % av Sveriges etanol kommer från Lantmännen Agroetanol iallafall, så det känns ju bra.


Det luktade vin och sprit över hela området och det pyste ut ånga överallt.


Vi fick låna besöksvästar och skyddshjälmar. :)


Här går vi på visningsrunda.


Snitsigt! ;)


Sedan åkte vi till Linköping där vi käkade god mat på universitetet. (Tallriken på bilden är en visningtallrik och inte min mat, men jag åt samma). 


En sån här minibuss åkte vi i från Norrköping till Linköping. Sedan fick vi en föreläsning om industriell symbios av en tysk man som hette Leo Baas på Linköpings universitet. Och sedan åkte vi vidare till Tekniska Verken där vi besökte en CHP (combined heat and power plant). Vet inte vad det heter på svenska (kraftvärmeverk?) men det är en anläggning där de bränner sopor och utvinner både el och värme som går ut som fjärrvärme till staden.

Anläggningens huvuddelar består av panna med överhettare och ekonomiser, torr rökgasrening, våt rökgasrening, turbin, värmepump samt kondensvattenrening. Anläggningens förbränningskapacitet är ca 24 ton avfall/timme.Den nyttiggjorda effekten som fås ut är ca 84 MW varav ca 19 MW el.



Här får vi en rundtur på verket. Även här var det skyddshjälm som gällde! :)



Här fick man kika in genom ett hål där man kunde se soporna brinna för fullt.


Här kommer den renade röken ut.


Nyfikna studenter! :)


Här tippas askan som sedan deponeras.



Här sitter de och övervakar allting på ett 20-tal olika skärmar.


Och sist men inte minst fick vi titta på han som sitter och styr den stora klon som lyfter upp soporna. :)

 Här ser man klon, men jag har tagit bild på en bild, eftersom de jag tog inte blev bra eftersom det var genom ett fönster.

Sedan åkte vi tillbaks till Sthlm med tåg igen. Jag åkte hemifrån kl kvart över sex på morgonen och kom hem vid halv niotiden på kvällen så det var en riktig hård och lång dag och jag var dödstrött när jag stupade i säng!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar