"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

måndag 5 december 2011

Lucka fem! Ekologisk/närodlad matkorg!


Till den som redan har allt är detta den perfekta presenten! Alla behöver vi väl mat?! :) Det är också en väldigt bra "sista-minuten-present". Tillkommer det någon gäst till julafton i sista minuten? Leta upp en korg hemma, eller på second hand, eller i värsta fall köp en ny på typ Plantagen eller Maxi.

Perfekt present till mor- och farföräldrar som redan har allt och inte önskar sig något. Det är inte alltid pensionen räcker så långt och då är det mycket välkommet med en matkorg! Det behöver inte vara en delikatesskorg. Det kan lika gärna bara vara vanliga vardagsvaror som du vet att personen i fråga tycker om. Helst ska de ju vara ekologiska eller åtminstone närproducerade då.

Sen kan man fylla korgen med saker som man gjort själv! Har du gjort egen sylt, saft, eller lagt in gurkor eller rödbetor eller något liknande så är detta en perfekt grej att smyga ner i korgen! Du kan även göra egen glögg, eller baka hemgjort godis eller kakor och slå in i cellofan. Förra året bakade jag eget knäckebröd och gav bort vilket var jätteuppskattat!

Saker som man gjort själv blir lite personligare och är för det mesta väldigt uppskattat!

Man kan också ge bort en korg med bara olika sorters ekologiskt te till en teälskare! Smyg ner en burk ekologisk honung också och kanske en ekologisk citron så är presenten komplett!

De här sakerna köpte jag på förra årets gammledags julmarknad här på gruvområdet i Falun. De tillsammans med lite saker som jag gjort själv gav jag sen bort i en julkorg. Ingen av sakerna är tyvärr ekologiskt producerade men de är åtminstone närproducerade. Alltihopa är från Dalarna. Jag tycker att det är viktigt att stödja småföretagare och mathantverkare!

De här sakerna fick pappa i present förra året när han fyllde år. De är också närproducerade och lingonsylten har jag gjort själv och trattkantarellerna har jag också plockat och torkat själv. Sen är det knäckebröd, whiskysenap och vildsvinskorv.

Ett tips om ni vill handla närproducerat är att gå på helgmarknader. Vissa gårdar har även gårdsbutik som man kan komma och handla direkt i. Men som sagt, det behöver inte vara så avancerat! Alla mataffärer har ett mer eller mindre bra utbud av ekologiska varor idag, så du kan t o m gå in på självaste julafton och köpa en sista minuten matkorg! :)

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar