"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

torsdag 1 april 2010

Ekologiskt påskgodis!



Ja vi kör väl vidare på påsktemat, och idag tänkte jag tipsa om lite ekologiskt godis till påskäggen. Det finns faktiskt mer än man tror. T ex på Maxi, alltså i en helt vanlig matvarubutik, har vi både

  • Rättvisa möss från Aroma Konfektyrer

  • Colaflaskor, Vingummin och Marschmallows från ECO-VITAL

  • Ekorrens ekologiska smågodis i flera olika smaker

  • Massvis med fairtrade choklad

  • Och även fairtrade och kravmärkta choklad från Eguale

Det här är bara det som finns på just Maxi. Jag kan tänka mig att de har mycket på coop också för de har ju en väldigt framstående miljöattityd. Men tråkigt nog har vi bara en liten mini coopaffär en bit utanför stan här i Falun, så den besöker jag tyvärr inte så ofta. Nu kanske det är lite sent att beställa godis från internet, men till nästa år kan ni ju veta att det finns ett ännu större utbud där. T ex kan ni gå in på den här sidan på gemenskap grön http://www.gemenskapgron.se/15/page.asp?page_id=7801&type=ecom3&sub_nr=104&id=1806&page_nr=1 . Där finns ett stort utbud av godis med Kung Markatta i spetsen.

OBS! Lägg märke till att Fairtrade/Rättvisemärkta produkter inte alltid är ekologiska. Är de ekologiska också måste det finnas en symbol eller en text. Men om du väljer mellan ett vanligt choklad och ett fairtrade choklad så tycker jag ändå att fairtrade är bättre. Kanske inte just för hälsan och miljön men iallafall för andra människor. Detta kan fairtrade produkter bidra till:

  • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska vilkor.

  • Barnarbete och diskriminiering motverkas.

  • Demokratin och organisationsrätten främjas.

  • Lokalsamhället utvecklas socialt och ekonomiskt.

  • Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas.


Gå gärna in på http://www.rattvisemarkt.se/ och läs mer! Men vad är ekologiskt godis då? Jo, i ekologiskt godis kommer färgämnen och smakaromer från frukt, bär och kryddor som odlats ekologiskt. Alltså inga konstgjorda färg och smakämnen som godis annars brukar innehålla. Vissa av dessa konstgjorda ämnen t ex azo-färger misstänks bidra till barns koncentrationssvårigheter. Klinolingult (E104) och patentblått (E131) tror man kan ge allergiska reaktioner och ha cancerogena egenskaper.

Sockret i de ekologiska godiset är odlat utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Och i vissa ekologiska godissorter används oraffinerat rörsocker som innehåller mer vitaminer och mineraler än vanligt raffinerat socker. Chokladen är tillverkad av ekologiskt odlad kakao alltså även den odlad utan bekämpningsmedel och konstgödsling.

OBS igen! Bara för att godiset är ekologiskt betyder det inte att det är nyttigt! Det innehåller fortfarande mycket socker och fett och bör inte ätas mer än på lördagar! Och det finns ju faktiskt inget som säger att man måste ha just godis i påskägget. Jag brukar ibland köra med trisslotter!

GLAD PÅSK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar