"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

måndag 19 april 2010

Bananas!



Måste bara göra ett snabbt inlägg om filmen Bananas! Den visas på SVT kanal 1 imorgon kl 22.00. För er som aldrig hört om den så kan jag berätta lite kort. Det är en svensk som heter Fredrik Gertten so har gjort en dokumentär film om arbetare som försöker stämma Dole, ett stort bananföretag. Arbetarna stämmer Dole för att de blivit sterila efter att ha utsatts för bekämpningsmedel som Dole beordrat dem att använda.

Men när filmen skulle ha premiär satte Dole stopp för detta genom att hota med stämning. Alla involverade blev rädda och backade. Dole är ju trots allt ett superstort företag som har massvis med pengar och makt. Och pengar och makt brukar ju vinna över rättvisa. Men Fredrik stod på sig och vägrade dra tillbaka filmen. Nu har till slut Dole dragit tillbaka sin stämning då de insåg att de inte fanns en chans att de skulle vinna i en rättegång trots sin makt och sina pengar. Alltså var de bra på att skrämmas men hade inte mycket att komma med bakom hoten. De blev rädda.

Så nu kommer filmen att ha premiär över hela världen och alla får se hur det har gått till. Detta kan ju bara leda till att Dole måste skärpa sig. De har hela världens ögon på sig nu! Sjukt modigt att våga stå emot ett sådant stort företag och ett stort steg framåt för rättvisemärkt och ekologisk mat. En super stor stjärna till Fredrik Gertten!!

Och glöm som sagt inte att se filmen kl 22.00 imorn (tisdag den 20 april)!

2 kommentarer:

  1. Tack för tipset!
    Jobbar ju numera i en fruktavdelning o häromdan när ja dragit på mig en kortärmad skjorta o plockat upp ca 10 lådor chicita fick ja VÄRLDENS jävla utslag på underarmarna!
    Det är ju sjukt att det kan va så? Ska absolut se filmen!

    //din gammla kollega från "Sälen bad o fritid"-Ida ;)

    SvaraRadera
  2. Jasså? Det kan också ha varit eten som du fick en allergisk reaktion mot. Eten bildas i naturen när frukter mognar, men eftersom bananer och annan frukt tas från träden redan innan de mognar så tillförs eten i efterhand i lastbilarna på väg till affärerna!

    Kram Michelle

    SvaraRadera