"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

fredag 17 december 2010

Hemgjorda köttbullar till jul!


Allt annat än hemgjorda köttbullar är underkänt på julafton! Gör en dubbel sats redan nu och frys in så slipper du stå och rulla i sista sekund. Jag gjorde mina igår! Visserligen ska jag äta mammas i Skåne på julafton, men i mellandagarna ska jag bjuda svärföräldrarna på julbord.

Recept på helt vanliga köttbullar:

500 g fläskfärs
1,5 dl ströbröd
ca 1,5 dl mjölk
½-1 gul lök
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1-2 ägg

Häll skorpmjölet i en mindre skål.
Häll på mjölk så det täcker ströbrödet (ca 1,5 dl)
Låt stå och svälla en liten stund.

Lägg köttfärsen i en större skål.
Hacka löken i små bitar och blanda i köttfärsen.
Ha i salt och peppar samt ägg.

Häll ströbrödet i färsblandningen och rör runt noga så att allt blandar sig jämnt.
Ta hjälp av en matsked för att måtta ut storleken på köttbullarna och rulla med händerna i önskad storlek.
Stek på mellanvärme.

Lycka till! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar