"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

måndag 13 december 2010

Egen pepparkaksdeg!



Hej!

Nu börjar det bli dags att baka pepparkakor va? Vill man göra ekologiska pepparkakor är det lika bra att göra degen själv. Blir ju godast då också! De flesta ingredienserna går att hitta som ekologiska, och de man inte hittar är inget att gråta över. Huvudsaken är att man försökt!

Här får ni ett recept som min mamma använt sen jag var liten och säkert innan dess också! Ps tänk på att man måste göra degen en dag innan och låta den stå i kylskåpet över natten. Obs! Glöm inte att ta fram nån timme innan ni börjar baka så den hinner mjukna.

Pepparkakor:

150 gram smör
2 dl socker
1 ½ dl ljus sirap
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
1 msk kakao
1 msk bikarbonat
1 dl mjölk
ca 9 dl vetemjöl

Smält smöret och rör ihop med sockret tills det blivit poröst. Tillsätt sirap, kryddor och kakao. Ta en liten skål och lös upp bikarbonaten i mjölken. Rör sedan ner den i smeten. Arbeta in mjöl till en smidig deg. (Ta lite i taget). Låt degen vila till nästa dag. Kavla ut degen och tryck ut med formar. Lägg kakorna på bakplåtspapper och grädda i ca 8 min på 175 grader. Låt kakorna kallna på plåten.


Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Har du bakat ? Blev det bra ? Vi ska baka nästa vecka. Kram pappa

    SvaraRadera
  2. gjorde degen igår, ska baka idag! :)

    SvaraRadera