"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

måndag 25 januari 2010

Tråkigt och dyrt att tvätta kläder?


Nu känner jag att jag måste dela med mig av den här nya grejen som jag upptäckte i somras! TVÄTTNÖTTER. Japp. Det är precis vad det låter som. Det är nötter, eller rättare sagt nötskal som man stoppar in i en liten påse tillsammans med tvätten istället för tvättmedel och sköljmedel. Nötterna kommer från Indien och det är väll egentligen det enda som är dåligt med dom. För det hade ju sparat så mycket avgaser om vi hade kunnat odla dom här i Sverige. Men jag tycker ändå att dom här små nötterna är bättre att använda än vanliga tvättmedel och sköljmedel.

Nötterna växer på Sapindus-träd i Indien och Nepal. Träden utsätts inte för någon besprutning och odlingen av träden gör jorden bördig och förhindrar erosion. Nötterna är 100% naturliga och nedbrytbara och försäljningen spelar en stor roll för små familjeföretag som försörjer sig på det.

Dels så är dom jättebilliga! Man sparar SÅ mycket pengar. Jag köpte ett startkit på 400 g i somras som kostade 179 kr. Då fick jag även med ett paket miljövänligt blekmedel, 2 påsar som man lägger nötterna i och en flaska doftolja. (Doftoljan kan man använda om man vill att tvätten ska lukta, eftersom inget sköljmedel som annars ger lukt behövs. Men jag tycker det blir lite för stark doft.) Men annars kostar en påse tvättnötter på 400 g 79 kr. Och ja jag har tvättat för fulla muggar nu hela hösten och jag har fortfarande en tredjedel kvar. Så köper du en stor påse på 800 g som kostar 139 kr då har du ju så det räcker för gott och väl ett helt år. Det låter väll bra? Du behöver bara lägga ut 139 kr på tvätt och sköljmedel på ett helt år! Räkna ut hur mycket du annars betalar!


Blir det rent då? Ja faktiskt. Annars hade jag ju inte fortsatt att använda det så här länge. Det blir precis lika rent som med vanligt tvättmedel. Det vill säga vissa smutsfläckar går inte bort och då får man ta fläckborttagning just där. Men så är det ju även med vanliga tvättmedel. Och vittvätten använder jag ekoblekmedlet till och det funkar hur bra som helst! Anledningen till att dom håller så länge är ju också att man kan återanvända samma nötter tre gånger innan man kastar dom. Perfekt! Och dessutom är dom ju helt naturliga och skonsamma mot både tvätt och hud.

Och det här kan man köpa på bl a http://www.jordklok.se/ och det finns även på en massa andra webbsidor. Men just den här sidan kan jag rekommendera då jag ofta handlar därifrån och jag har aldrig haft några problem med dom. Dom har en massa andra bra saker som jag kommer att skriva om framöver. T ex dom här torkbollarna för torktumlaren. Har inte prövat dom själv än men jag är sugen på att köpa dom. Ska tydligen reducera torkningstiden med upp till 25 %. Sparar energi/el och kan vara bra när man inte har så långa tvätt tider om man bor i lägenhet.

Hoppas ni prövar detta nu! Jag kan verkligen rekommendera tvättnötter både för att spara pengar men även för att skona miljön!

5 kommentarer:

  1. Har du några bra tips för annan städning också, som istället för köksrengöring,till badrum mm?? Ida

    SvaraRadera
  2. jajjemen gå in och kolla på www.jordklok.se dom har massa olika sorter. ecover har bra produkter som jag har prövat men mest använder jag dock grumme citronsåpa som man kan köpa i vilken affär som helst. helt miljövänlig, billig, funkar till allt (du kan till och med tvätta kläder med den) och den luktar jättegott! dom där andra tråkiga grönsåporna och gulsåporna luktar ju pyton. det måste vara den som heter citron såpa!

    SvaraRadera
  3. Ja men nu menade jag typ grejer man har hemma som typ ättika citron mm, om du har hört talas om det!!!

    SvaraRadera
  4. Jag tipsade mamma om nötterna idag, hon skulle kolla upp det hon tyckte det verkade intressant!!! Ida

    SvaraRadera
  5. haha nä inte som jag vet än så länge.. men jag ska hålla ögonen öppna..

    SvaraRadera