"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

söndag 24 januari 2010

Avatar


Var och såg James Camerons Avatar i veckan. Tyckte att det var ett riktigt mästerverk! Så himla fina färger och miljöer och bra story. Jag skulle vilja säga att det är lite av en nytolkning av Pochahontas. Den här inhemska stammen som avaterna försöker efterlikna skulle kunna tas för indianer och sen är det en liten kärlekshistoria, men också den klassiska pengafrågan. Europeérna kom till Amerika för att roffa åt sig allt guld. Och i den här filmen är det några pengagalna jordbor som åker till en annan planet för att utvinna något väldigt värdefullt ämne och allt som kommer i deras väg förstör dom utan att tänka på konsekvenserna.

Enligt mig borde vi leva mer som Indianerna gjorde förr i tiden. Vårda och respektera naturen och moder jord istället för att bara tänka på pengar, pengar, pengar. Vem vet, det kanske snart blir som i den där filmen som kom för nått år sen, när alla människor dödades på grund av att träden och skogen började utsöndra gifter.

Faktum är att detta inte är något som filmskaparna hittade på. Jag läste idag i min biologibok att när växter har blivit hårt betade eller känner sig hotade av tex skadedjur kan dom utsöndra ett reppellent, alltså ett giftigt skyddsämne som stöter bort eller till och med dödar djur och insekter som hotar dom. Så vi kanske får passa oss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar