"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

måndag 8 november 2010

Kattsand!



Hej allihopa!


Lite tråkigt ämne att skriva om, men vi är ju tyvärr många som har det som ett ständigt inslag i vår vardag, och jag har en varning att utfärda! Ni tycker säkert som jag att kattkisslukt är den värsta doften som finns i hela världen? Så därför har jag alltid kört med märket Everclean förut eftersom det är den enda kattsanden som håller lukten borta!


Men för ett tag sen upptäckte jag att man inte får lov att slänga den i de vanliga soporna utan måste åka till avfallshanteringen med den som FARLIGT AVFALL. Inte bra tycker jag! Varken för katten själv eller miljön. Dessutom är den ganska dyr. 199 kr för 12 kg tror jag.


Så då började jag pröva mig fram med lite andra klumpbildande sorter. Den första, Miss Cat var ganska billig och kan köpas i vanlig affär, men luktade förfärligt illa.

Sen blev jag så glad när jag hittade den här World's best cat litter som är gjord på majs och är fullständigt organiskt nedbrytbar och miljövänlig. Men tyvärr luktade den fruktansvärt illa efter några dagar! Och då har jag ändå "lock" på min låda så att ingen doft ska tränga ut. Prövade både den för en katt i hushållet, och den lite starkare för flera katter i hushållet, men de var riktigt dåliga båda två tyvärr. Och inte särskilt billiga heller.

Och tyvärr kan man ju inte använda saker bara för att de är miljövänliga om de inte uppfyller sitt syfte. Så jag lessnade ur på att det alltid stank kattpink och gick motvilligt tillbaka till Everclean igen.


Men så plötsligt uppenbarade sig denna ljuvliga lilla påse för mig. :) Jag har aldrig tidigare prövat på kattsand i kristallform för jag har tänkt att det måste vara något kemiskt och jättedåligt för miljön. Men i själva verket var det ju tvärtom! Den är miljövänlig och du kan om du vill gräva ner den i trädgården, men också med gott samvete slänga den i dem vanliga brännbara soporna. (Man ska inte kasta kattsand i toaletten, vare sig det står att det går bra eller inte).

Den är dessutom billig! Tror att det var runt 70-80 kr för ca 4 kg. Och den är lite trevligare att titta på än den traditionella grå. Den är hittills den bästa kattsanden jag haft! Men man ska nog ändå ha "lock" på lådan. Första veckan luktade det inte ens när jag tog av locket för att plocka bort bajstollarna. (Det är inte klumpbildande så man plockar inte bort kisset utan det sugs upp av kristallerna och lukten maskeras).


Men andra veckan luktade det lite illa, men bara när jag tog av locket, och det var inte samma skarpa lukt som det brukar vara. Är locket på känner man absolut ingen doft! Sen efter en månad byter man ut all sanden och fyller på med nytt! Fräscht och smidigt och katten gillar det! Och det bästa.... MILJÖVÄNLIGT! YES! :)

Hoppas ni gör som jag nu o skippar miljöfarliga Everclean! Tack! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar