"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

torsdag 18 mars 2010

Kiwi frukten!


Det är inte alltid lätt att äta både miljövänligt, ekologiskt och hälsosamt på en och samma gång. T ex kan man tycka att det är onödigt att äta exotiska frukter på vintern eftersom endast svenska äpplen och päron är närodlat. Men man kanske blir lite trött på att äta bara äpplen hela vintern. Och frukter är väldigt nyttigt för oss. Och därför tycker jag att det är ok om man köper ekologiska frukter som är i säsong just nu!


KIWI! :) Denna gröna lilla frukt med alla sina vitaminer och nyttoämnen är i säsong nu och man kan till och med köpa ekologiska kiwifrukter i korg för en billig peng. Jag brukar äta en till frukost varje dag.
Kiwin innehåller jättemycket C-vitamin. Den innehåller också mycket kalium som förebygger och motverkar högt blodtryck. Den innehåller också A- och D-vitaminer. Och antioxidanten lutein som tros kunna förebygga grå starr. Forskare påstår också att 2 till 3 kiwifrukter per dag gör blodet tunnare och därmed minskar risken för blodpropp. Tvättar man skalet kan man äta det också. Det är jättenyttigt med massa antioxiderande flavonoider och fibrer.


Varför ekologisk kiwi?
Forskning pekar på att ekologiskt odlad kiwi har en högre halt av nyttiga polyfenoler, C-vitamin och mineraler. Ekologisk kiwi innehåller 17 % mer polyfenoler och 14 % mer C-vitamin än den kiwi som blivit besprutad med bekämpningsmedel. Bekämpningsmedlen sitter också kvar i frukten när vi äter den och bidrar till att vi lagrar dessa gifter i våra kroppar. Dessa har stor risk att med tiden framkalla cancer och andra allvarliga sjukdomar. De läcker också ut i naturen. Det bästa är om man kan hitta ekologisk kiwi som dessutom är hyfsat närodlad. Det vill säga ekologisk kiwi som är odlad i medelhavsområdet är bättre än ekologisk kiwi som är odlad i Nya Zeeland. Anledningen är att de då transporteras en kortare väg. Och att mindre klimatfarliga utsläpp släpps ut.


Man kan också odla kiwi själv här i Sverige. Det är då en mindre variant i vindruvsstorlek, men lika nyttig! För mer information om detta läs här: http://www.nyfikenvital.org/?q=node/1625

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar