"Rygg och ros" Carl Larsson 1906

onsdag 10 mars 2010

Att lägga in rödbetor!


Våren har börjat närma sig men än på ett tag kommer inga grödor ur jorden. Vilket betyder att vi får hålla till godo med de rotfrukter som finns sparade sen innan vintern. Och just nu är rödbetor i säsong. På Maxi hittade jag tre olika rödbetssorter och alla var ekologiska! Vilken grej! Jag valde dom vanliga traditionella för att lägga in.
Att lägga in egna rödbetor är bra för att de blir godare och för att du då vet precis vad dom innehåller. Och sen är det kul också! Dags att plocka fram husmors förklädet! :)

Ingredienser:

För kokning:
1 kg rödbetor
Vatten
Inläggningslag:
5 dl kokspad
1,25 dl ättiksprit (12%)
1,5 dl strösocker
0,5 tesked hela vitpepparkorn

Skölj och skär av eventuell blast men låt skalen och rotspets sitta kvar. Lägg i en gryta och fyll upp med vatten så att rödbetorna täcks. Koka i 20-50 min beroende på betornas storlek. Känn av med provsticka när de är färdiga. Behåll spadet men ta ur rödbetorna och skölj dem i kallt vatten. Skala dem med en potatisskalare. Skiva dem och lägg ner dem i burkar (med tätslutande lock).

Mät upp kokspadet och sila det genom ett kaffefilter för att avlägsna eventuell jord. Häll det i en kastrull och tillsätt socker, ättika och vitpepparkorn. Koka upp och låt koka i 3-4 minuter. Akta så det inte kokar över! Häll lagen över rödbetorna så att de blir täckta och sätt på locken. De är färdiga att äta efter ett dygn. Förvara i kylen eller svalen eller något annat svalt ställe t ex en matkällare. De håller då i 6-12 månader.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar